Wprowadzenie do menu czerwonej herbaty

Praktyczne porady, interesujące poradniki

 

Do mojej kawiarni zaglądali głownie stali klienci, których doskonale znałam. Oczywiście chciałam mieć więcej gości i dlatego postanowiłam powiększyć menu. Pojawiło się więcej deserów i rodzajów kaw. W ofercie była tylko czarna i zielona herbata a ja byłam zdania, że to wystarczy.

Nabycie herbaty w atrakcyjnej cenie za opakowanie

czerwona herbata - cena opakowaniaNowi klienci, którzy pojawiali się w mojej kawiarni często pytali mnie czy dostępna jest czerwona herbata. Zdarzało się, że wychodzili jak powiedziałam, że nie mam takiej w ofercie. Tak być nie mogło, dlatego postanowiłam kupić czerwoną herbatę i wprowadzić ją do menu mojej kawiarni. Wybrałam się do hurtowni, w której zawsze się zaopatrywałam i liczyłam, że dostępna tam będzie czerwona herbata – cena opakowania nie powinna być droga, dlatego zamierzam kupić jej więcej. W hurtowni mieli spory wybór herbat czerwonych i występowały one w różnych wariantach cenowych. Nie chciałam brać tej najtańszej, bo przecież zamierzałam kupić herbatę do kawiarni. Wybrałam taką ze średniej półki, gdzie cena za opakowanie była względna. Kupiłam dziesięć opakowań, ponieważ chciałam mieć zapas a wiedziałam, że dużo osób będzie zamawiało czerwoną herbatę. Kiedy wróciłam do kawiarni, to od razu wystawiłam herbatę na ladzie, żeby klienci ją dostrzegli. Wydrukowałam nowe menu, w którym już dostępna była czerwona herbata. To była dobra decyzja, ponieważ klienci widząc, że ta herbata jest dostępna zostawali w mojej kawiarni. Wystarczyła czerwona herbata, żeby poprawić sytuację.

Latem wystawiłam stoliki przed restaurację, żeby klienci mogli napić się kawy czy herbaty na świeżym powietrzu. Okolica była bardzo malownicza i pomysł ten zdecydowanie się sprawdził. W okresie letnim odwiedzało moją kawiarnię bardzo dużo klientów.