Miniaturki ozdobnych warzyw

Praktyczne porady, interesujące poradniki

Warzywa w naszej diecie są bardzo ważne i powinniśmy je spożywać każdego dnia. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami i to co wygląda smakowicie z pewnością pierwsze zniknie z talerza. Ważna jest też dekoracja, często jadalna. 

Rodzaje mini warzyw ozdobnych

mini warzywa ozdobneWiększość warzyw, które kupujemy w sklepach spożywczych, czy na placach targowych, ma duże rozmiary.  Powszechnie się uważa, że dojrzałe produkty muszą mieć odpowiednie rozmiary, a małe egzemplarze są traktowane jak niepełnowartościowe produkty. Nic bardziej mylnego, gdyż w rolnictwie występuje wiele odmian warzyw, które osiągają niewielkie rozmiary i są dojrzałe oraz smaczne. Mini warzywa ozdobne są powszechnie stosowane przez restauracje do dekoracji dań głównych, ale też mogą być wykorzystywane jako jeden ze składników obiadu. Najczęściej są wykorzystywane mini marchewki, które są nazywane „baby”, ponieważ mają długość około kilku centymetrów i są grubości palca. Do sałatek szefowie kuchni dodają pomidorki koktajlowe, które są bardzo słodkie i jędrne. W sklepach spożywczych znajdziemy także korniszony będące miniaturową odmianą klasycznych ogórków. Są świetne jako przekąska, dekoracja półmiska, lub dodatek do kanapek. Mini warzywa są pełnowartościowymi produktami, które są odpowiednio wcześnie zbierane, żeby zachować ich unikalne rozmiary. Od niedawna na placach targowych pojawiły się mini cukinie, które mają długość około dziesięciu centymetrów i ważą po kilkadziesiąt dekagramów. Mini buraczki, patisony, czy bakłażany, są już normą w restauracjach.

Każda gospodyni domowa może przyrządzić danie z zastosowaniem mini warzyw, ponieważ są one ogólnie dostępne. Ich cena jest nieco wyższa od ich odpowiedników w normalnych rozmiarach, ale mimo wszystko cieszą się dużym zainteresowaniem wśród klientów.