czarter jachtów

Mazurskie jedzenie i czarter jachtów

Jak każdy region w Polsce, Mazury mają swoją tradycyjną kuchnię i lokalne przysmaki. Dostępne na Mazurach bogactwo ryb, grzybów i owoców leśnych znajduje uznanie wśród kucharzy północnego obszaru.

Czarter jachtów i jedzenie- bogactwo Mazur

czarter jachtów

Wiele restauracji w największych turystycznych ośrodkach proponuje sezonowe, niespotykane nigdzie indziej dania. Są to np. dzyndzałki warmińskie z mieloną wołowiną, przypominające pierogi. Jeśli planujemy przyjazd na Mazury i interesuje nas czarter jachtów na Mazury, możliwy jest on w portach (np. Mikołajki) zlokalizowanych obok popularnych restauracji regionalnych. Łatwo połączyć rejs jachtem z postojami w takich miejscach i próbowaniem regionalnych dań. Jednym z nich jest także karmuszka, połączenie smaków słodkich i kwaśnych ze sporą ilością mięsa. Dodatek fasoli sprawia, że jest to sycące danie. Czarter odpowiedniego jachtu sprzyja poszukiwaniom małych rybnych gospodarstw na żeglarskim szlaku, w których spotkać można m.in. dania z sielawy. Sielawa to ryba z gatunku łososiowatych, charakterystyczna dla Krainy Wielkich Jezior Mazurskich. Smakuje dobrze zarówno w postaci smażonej, jak i wędzonej. Jako wspomnienie letniego rejsu na Mazurach, warto kupić suszone grzyby pochodzące z okolicznych lasów. Inną popularną potrawą jest schab po mazursku, który jest gotowany i duszony w specjalny sposób. Kuchnia mazurska łączy polską tradycję, ale także wpływy z okresu zaboru niemieckiego. Stąd pojawiają się dania z kiełbasą, kapustą.

Warto spróbować różnych propozycji kulinarnych regionu Mazur, bo bazują one na najwyższej jakości regionalnych produktach, niedostępnych nigdzie indziej. W internecie dostępne są przepisy na dania kuchni mazurskiej – można je wypróbować i samemu przygotować taki posiłek, bazując na wspomnieniach z wakacyjnego wypadu.